Kålpirog
Ingredienser
Deg
½ l
mjölk
25 g
jäst
½ tsk
salt
150 g
smör
500 g
fullkornsspeltmjöl
Cirka 500 g
vetemjöl (gärna ekovete)
Fyllning
1 kg
finstrimlad vitkål
50 g
smör eller några matskedar rybsolja
Salt
1 msk
sirap
Så gör du
- Gör en vanlig jäsdeg. Det ska bli en mjuk deg, så tillsätt smöret sist. Degen behöver inte jäsa utan bakas ut med en gång.
- Strimla vitkålen och fräs den i matfettet. Tillsätt sirap och lite salt.
- Låt kålstrimlorna småputtra på svag värme under lock, späd eventuellt med vatten.
- Kavla två plattor av degen, lägg den ena på en plåt med papper på. Bred fyllning på den ena plattan och sätt på den andra plattan som lock.
- Stäng kanterna med hjälp av en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg. Nagga med en gaffel före gräddning.
- Grädda i 200 grader i en halv timme.
![Kålpirog](/uploads/Recept/_1200x1800_crop_center-center_82_line/MG_1182.jpg 1200w, /uploads/Recept/_2400x3600_crop_center-center_61_line/MG_1182.jpg 2400w, /uploads/Recept/_992x1488_crop_center-center_82_line/MG_1182.jpg 992w, /uploads/Recept/_1984x2976_crop_center-center_61_line/MG_1182.jpg 1984w, /uploads/Recept/_768x1152_crop_center-center_60_line/MG_1182.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2304_crop_center-center_45_line/MG_1182.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x864_crop_center-center_60_line/MG_1182.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1728_crop_center-center_45_line/MG_1182.jpg 1152w)