Kålpirog
Ingredienser
Deg
½ l
mjölk
25 g
jäst
½ tsk
salt
150 g
smör
500 g
fullkornsspeltmjöl
Cirka 500 g
vetemjöl (gärna ekovete)
Fyllning
1 kg
finstrimlad vitkål
50 g
smör eller några matskedar rybsolja
Salt
1 msk
sirap
Så gör du
- Gör en vanlig jäsdeg. Det ska bli en mjuk deg, så tillsätt smöret sist. Degen behöver inte jäsa utan bakas ut med en gång.
- Strimla vitkålen och fräs den i matfettet. Tillsätt sirap och lite salt.
- Låt kålstrimlorna småputtra på svag värme under lock, späd eventuellt med vatten.
- Kavla två plattor av degen, lägg den ena på en plåt med papper på. Bred fyllning på den ena plattan och sätt på den andra plattan som lock.
- Stäng kanterna med hjälp av en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg. Nagga med en gaffel före gräddning.
- Grädda i 200 grader i en halv timme.