Kålrotslåda
Ingredienser
2 (drygt 1 kg)
kålrötter
½ l
vatten
1 msk
salt
1 dl
skorpmjöl
2 dl
gräddmjölk
1
ägg
2–3 msk
sirap
½ tsk
ingefära elller kanel
¼ tsk
muskotnöt
½ tsk
vitpeppar
Smör ovanpå
Skorpmjöl på ytan
Så gör du
- Skala kålrötterna och skär dem i bitar som kokas mjuka i saltat vatten. Ta vara på kokvattnet. Mosa kålrötterna med stöt eller elvisp, eller kör dem i mixer.
- Låt skorpmjölet svälla i mjölk. Blanda kålrotsmoset med skorpmjölet, ägget och kryddorna. Tillsätt så mycket av kålrotsbuljongen att moset blir mjukt och jämnt.
- Häll blandningen i en smord form. Tryck mönster i ytan med en sked, strö skorpmjöl över lådan och toppa det hela med några klickar smör.
- Grädda lådan 1–1 ½ timme i 175 graders ugnsvärme.