Kåltacos med bönbiffar
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Picklad rödlök
1–2
rödlökar
1/4 dl
ättika
1/2
socker
1 dl
vatten
Bönbiffar
200 g
torkade bönor, gärna borlotti eller liknande
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
1 bit
chili / 1 krm torkade
1 1/2 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
(1 tsk
spiskummin)
(1/2 tsk
mald koriander)
(2 krm
kardemumma)
1 1/2 dl
olja till stekning
Sås
2 dl
turkisk yoghurt/gräddfil/crème fraîche
1 msk
ketchup
1 krm
srirachasås
1/2 tsk
salt
Till servering
1
kålhuvud
2
morötter
Picklad lök
- Skala och skiva löken.
- Blanda övriga ingredienser och häll över löken. Låt löken dra fram till serveringen och vänd den i lagen med jämna mellanrum.
Bönbiffar
- Blötlägg bönorna ett dygn i rikligt med vatten.
- Häll av vattnet och spola bönorna.
- Finhacka lök, vitlök och chili.
- Mixa bönor, lök, vitlök, chili och kryddor i en matberedare till en smet, det tar en stund innan de hårda bönorna mixas sönder.
- Värm olja i en stekpanna så att den blir tillräckligt het.
- Forma smeten till små järpar eller bollar och fritera på alla sidor i några minuter. Håll oljan så pass varm att det bubblar ordentligt runt bönbiffarna. Sänk värmen om de får färg för snabbt. Stek i omgångar.
Sås
- Blanda ingredienserna till såsen.
Servering
- Ta försiktigt loss bladen från kålen och dela i lämpliga bitar, tänk dig att de ska bilda små skålar för fyllningen.
- Riv moroten grovt.
- Servera i skålar och bygg ihop kåltacos under måltiden.