Kanelbullar med emmer och lantvete
Över 60 min
Ingredienser
24 stycken
5 dl
mjölk
50 g
jäst eller 22 g torrjäst
150 g
mjukt smör
2 dl
socker
2
ägg
4 dl
emmersikt
8 dl
lantvete
2 tsk
kardemumma
2 tsk
salt
ägg till pensling
Fyllning
150 g
mjukt smör
1 dl
socker
2 msk
kanel
Så gör du:
- Värm mjölken fingervarm och tillsätt jäst.
- Rör ner resten av ingredienserna och knåda sedan degen tills den är elastisk och slät, 10–15 minuter. Täck och låt jäsa i 30 minuter.
- Fyllning: rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.
- Dela degen i två. Häll ut den på en lätt mjölad yta och kavla ut den till en cirka 20 x 30 cm stor rektangel. Bred ut fyllningen över degen, men lämna cirka 2 cm på nedre kanten utan fyllning.
- Rulla ihop degen till en längd och skär den i 12 bitar. Håll tummarna mot varandra och tryck en djup klyfta i bullen. Lägg på ugnsplåt, täck och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Repetera med resten av degen.
- Pensla bullarna med ägg. Grädda i 200 grader i cirka 12–15 minuter.