Kanellax med kryddiga linser
Ingredienser
600 g
laxfilé
¾ tsk
salt
Kanelolja
¾ dl
pressad citron
1 dl
rapsolja
1 tsk
mald kanel
Kryddiga linser
3 dl
gröna linser
6 dl
vatten
1 bit (cirka 60 g)
rotselleri
1
morot
1
vitlöksklyfta
1 tsk
salt
1
kanelstång
2 kvistar
timjan eller ½ tsk torkad
Så gör du
- Blanda ingredienserna till kaneloljan och pensla laxen runt om. Spara det som blir över till serveringen. Lägg den i en ugnssäker form och låt marinera i någon timme.
- Lägg linser och vatten i en kastrull. Skala och tärna rotfrukterna. Tillsätt rotfrukterna och pressad vitlök, salt, kanelstång och timjan. Låt koka cirka 30 minuter på svag värme under lock.
- Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Salta laxen och stek i mitten av ugnen 7–9 minuter.
- Servera med linserna och lite kanelolja ringlad över laxen. Lämpliga tillbehör är kokt potatis eller hasselbackspotatis och grönsallad.