Kantarellpaj
Ingredienser
Pajbotten
3 dl
vetemjöl
1 dl
speltmjöl
150 g
smör, kallt
3 msk
kallt vatten
1 l
kantareller
2 msk
smör
1 dl
finklippt persilja
1 liten
purjolök i ringar
3
ägg
2 dl
grädde
1 dl
mjölk
1 dl
riven stark ostSalt och nymalen svartpeppar
Så gör du
- Mät upp mjöl i en skål och lägg i smöret. Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller i matberedaren. Häll i vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.
- Tryck ut degen i formen, gärna en form med löstagbar kant på cirka 26 cm diameter.
- Ställ in i kylen och låt vila i cirka 20 minuter.
- Stek svampen i torr panna tills vätskan försvinner. Tillsätt sedan en smörklick och purjolöken i den heta pannan. Fräs i 5–7 minuter. Smaka av med svartpeppar och persilja.
- Vispa ihop äggstanningen och salta.
- Häll ut fyllningen och äggstanningen samt överst riven ost i pajskalet och baka pajen i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.