Knäck eller kola
Max 45 min
Ingredienser
Cirka 80 st
2 dl
sirap
2 dl
strösocker
2 dl
vispgrädde
50 g
mandel
Så gör du:
- Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull (2 liter).
- Låt smeten bubbelkoka i cirka 30 minuter (eller tills den håller knäckprovet). Rör då och då om i smeten. Hacka mandeln.
- Gör knäckprovet. Häll kallt vatten i ett glas, droppa ner lite smet. Om massan känns mjuk har du kokat mjuk kola, temperaturen är 120 grader. Knäck blir det vid 130 grader, och en spröd och krispig massa (som daim) om man kokar till 150 grader. Man kan också mäta massan med en hushållstermometer.
- Häll upp i knäckformar med hjälp av två skedar eller bred ut i en form med smörpapper. Man kan värma massan om den stelnar medan man fyller formarna. Om du häller upp knäcken i en form lönar det sig att skära den i rutor med exempelvis en pizzaskärare innan den stelnat.