Knapriga skorpor
Ingredienser
½ l
mjölk
600 g
grahamsmjöl
250 g
vetemjöl
½ msk
salt
25 g
jäst
¾ dl
sirap
150–200 g
matfett
Så gör du
- Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke.
- Häll på mjölken, salt och sirap. Rör tills det löst upp sig.
- Rör ner grahamsmjölet, lite i gången och fortsätt sedan att knåda.
- Tillsätt det smälta matfettet och fortsätt att arbeta degen med vetemjölet till en fast men inte för hård deg.
- Låt jäsa 30–40 minuter.
- Älta sedan degen. Rulla till en längd och ta ut 20 bitar som du formar till runda semlor. Låt dem jäsa 15–20 minuter.
- Grädda i 225 grader, cirka 10–12 minuter.
- Ta ut semlorna och öppna dem när de är varma med en gaffel. Lägg över- och underskorpor på olika plåtar, de torkar olika.
- Öka ugnstemperaturen till 250 grader och färgsätt skorporna, passa dem noga.
- Torka sedan skorporna i 100 graders ugnsvärme och utnyttja även efterugnsvärmen.