Kokt gädda med äggsås
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Kokt fisk
Ca 1 kg
hel, rensad gädda
1 msk
salt
1 L
vatten
1
lök
1
morot
5
kryddpepparkorn
Äggsås
50 g
smör
2
hårdkokta ägg
1/2 dl
vispgrädde
1–2 msk
vetemjöl
Fiskspad från den kokta fisken
Finklippt persilja eller dill
Så gör du:
- Rensa fisken (fjälla eller flå den inte) och skär den i portionsbitar med en stor kniv eller köttyxa. Skölj “kotletterna”, se till att få bort så mycket blod som möjligt längs ryggraden.
- Lägg fiskbitarna i en kastrull med kallt saltat vatten, låt det sjuda upp och skumma av.
- Tillsätt pepparkorn, den ansade löken och moroten skurna i bitar. Låt fisken sjuda långsamt tills ryggfenorna lätt kan lossas (ca 20 min).
- Tillred äggsåsen: Hacka äggen. Smält smöret i en kastrull och blanda det med fiskspad, grädde och de hackade äggen. Avred med lite vetemjöl blandat i vatten, så att såsen blir lagom simmig. Tillsätt finklippt persilja eller dill.
- Lyft fisken ur spadet och avlägsna eventuellt skinnet innan servering. Servera fisken med äggsås och kokt potatis!
