Kombucha
Ingredienser
Första fermenteringen
1 l
vatten
2-4 st
påsar svart, grönt ellerr vitt te
0,5-1 dl
socker, ekologiskt
1,5- 2 dl
kombucha
1 st
scoby
Första fermenteringen, gör så här:
- Koka upp vatten, häll på tepåsarna och låt dra i 20 min. Teet ska dra länge för att kväve och tanniner ska avges till teet eftersom scobyn behöver dem.
- Tillsätt sedan ½- 1 dl socker som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” upp av scobyn.
- När teblandningen har svalnat till ca 25 grader, häll över den i en glasburk med bred öppning, tillsätt scobyn och sist kombuchavätskan.
- Det är vktigt att hälla i kombuchan sist för att den ska ligga som ett skyddande täcke tills scobyn har kommit igång och sänkt pH värdet. Lägg på ett tygstycke, t.ex en tygnäsduk och spänn ett gummiband runt.
- Låt stå i rumstemp i 7-14 dagar – smaka efter 7 dagar och se om den har lämplig styrka, ju varmare det är desto snabbare sker processen.
Andra fermenteringen, gör så här:
- Ta tillvara vätskan, lämna 2 dl till nästa sats tillsammans med scobyn.
- Du kan börja dricka kombuchan eller så kan du börja en sekundär fermentering.
- Lägg några hallon, lite ingefära eller kanske pepparmynta och krusbär i botten på en flaska, fyll sedan flaskan med kombucha, låt stå i rumstemp 1-2 dagar under slutet lock, då kommer bakterierna att börja producera kolsyra av det socker som eventuellt finns kvar i kombucha eller som finns i bären.
- Sätt sedan in i kylskåp. Drick färdig.
Tillverkning av kombucha kan delas in i två faser: En syrefas, dvs. första fermenteringen och en syrefri fas, dvs. andra fermenteringen.
Till första fermenteringen brygger man ett te med minst 30 g socker / liter vätska. Detta är scobyns (kombuchasvampens) näring för att tillverka kombucha. Den här fasen tar mellan 7-14 dygn. Sen kan man sila av vätska och smaksätta vilket är den andra fermenteringen. Man tillsätter den smak man gillar, sluter locket och väntar.
Förslag på smaksättning:
- 10 blåbär
- 10 havtornsbär
- 10 hallon
- 10 aroniabär
- 1 msk ingefära
- några pepparmyntblad
- lite citronmeliss.