Konserverad mört i tomatsås
Ingredienser
150 g
passerad tomat
10 g
salt
30 g
olja (raps-, oliv- eller annan matolja)
20 g
ättika
ca 200 g
mörtfilé i bitar
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom fisken till en sås. Häll såsen i en glasburk (fyll cirka en tredjedel av burken). Tryck ner mörtbitarna en efter en in i burken tills den är full. Skruva på locket tätt och ställ i varm ugn, 120 grader. Använd en ugnsplåt, inte galler då burkarna kan läcka!
- Stäng av ugnen efter 2,5 timmar och låt burken stå kvar i ugnen tills ugnen helt har svalnat. Torka av burkarna som har läckt och förvara dem i matförrådet tills det blir dags att äta. En öppnad burk förvaras i kylen och håller flera dagar.
Ett bra serveringsförslag är att lägga den konserverade mörten på en tunn surskorpa ovanpå en bädd av rucolablad. Toppa med en klick örtig aiolisås och lite dill som garnering.