Korvbröd med grönkålssallad & senapsmajonnäs
Ingredienser
För 4 personer
8
korvbröd/semlor/tunnbröd
8
små korvar, gärna kryddiga
Grönkålssallad
100 g
grönkål
1
äpple
½
lök
2 tsk
vinäger
1 krm
salt
Majonnäs
1
äggula
1 tsk
grovkornig senap
1 tsk
äppelcidervinäger
Ca 1½ dl
rypsolja
Salt & peppar
Hemlagade korvbröd
25 g
jäst
2½ dl
mjölk
2 msk
olja
½ tsk
salt
6-7 dl
jästbrödsmjöl
Grönkålssallad
- Skölj grönkålen och dra bort mittstjälken på bladen.
- Finhacka grönkålen, riv äpplet grovt och skiva löken tunt.
- Blanda med vinäger och salt.
Majonnäs
- Blanda äggula, senap och vinäger i en skål.
- Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning (elvisp).
- Smaksätt majonnäsen med salt och peppar.
Korvbröd
- Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt olja, salt och mjölet litet i taget och knåda in det sista mjölet tills det blir en smidig deg som lossar från skålens kanter.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.
- Dela degen i 10 bitar. Rulla degbitarna runda och forma dem sedan avlånga genom att rulla dem mot bakbordet.
- Placera bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare under bakduk.
- Värm ugnen till 225 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö eventuellt på vallmo- eller sesamfrön.
- Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.