Köttbuljong
Ingredienser
1 ½–2 kg
nöt-, vilt- eller lammben
1
lök i grova bitar
1
morot, delad
2
selleristjälkar, i grova bitar
2
purjolökar, tvättade och delade i stora bitar
2
tomater, halverade
2
lagerblad
Cirka 5
stjälkar färsk timjan
10
pepparkorn
6 l
vatten
- Värm ugnen till 220 grader. Rosta benen på en ugnsplåt i 30 minuter.
- Tillsätt löken och moroten och rosta tills benbitarna och grönsakerna är riktigt bruna, men inte brända.
- Häll allting i en stor kastrull och tillsätt resten av grönsakerna och kryddorna. Tillsätt vatten och koka upp.
- Sjud i 8–12 timmar, skumma av med jämna mellanrum. Tillsätt vatten om vattenytan går under benbitarna.
- Sila buljongen och låt den svalna. Ta bort fettet som bildats på ytan före användning av buljongen.
![Köttbuljong](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/D2A0337.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/D2A0337.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/D2A0337.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/D2A0337.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/D2A0337.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/D2A0337.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/D2A0337.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/D2A0337.jpg 1152w)