Köttbuljong
Ingredienser
1 ½–2 kg
nöt-, vilt- eller lammben
1
lök i grova bitar
1
morot, delad
2
selleristjälkar, i grova bitar
2
purjolökar, tvättade och delade i stora bitar
2
tomater, halverade
2
lagerblad
Cirka 5
stjälkar färsk timjan
10
pepparkorn
6 l
vatten
- Värm ugnen till 220 grader. Rosta benen på en ugnsplåt i 30 minuter.
- Tillsätt löken och moroten och rosta tills benbitarna och grönsakerna är riktigt bruna, men inte brända.
- Häll allting i en stor kastrull och tillsätt resten av grönsakerna och kryddorna. Tillsätt vatten och koka upp.
- Sjud i 8–12 timmar, skumma av med jämna mellanrum. Tillsätt vatten om vattenytan går under benbitarna.
- Sila buljongen och låt den svalna. Ta bort fettet som bildats på ytan före användning av buljongen.