Köttfärssmet – grundrecept till limpa, rullader, bullar, pannbiff ...
Ingredienser
10–12 portioner
1 kg
malet kött
2 dl
havrekli eller flingor eller 3 kokta kalla potatisar
4 dl
vatten
2
lökar
2
ägg
2 tsk
salt
1 msk
oregano
1 tsk
svartpeppar
1 msk
paprikapulver
Så gör du
- Mät upp de torra ingredienserna i en skål, slå på vattnet. Låt svälla i cirka 10 minuter. Alternativt riv den kokta potatisen.
- Hacka löken och fräs i panna (kan uteslutas, men ger en mildare smak).
- Blanda samman kött, lök, ägg och utdrygningsmedel. Forma färsen till en limpa eller två mindre och stek i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter.
- Du kan också forma smeten till bullar och steka i 250 graders ugnsvärme i 10 minuter. Köttfärsbiffar likaså.
- Smaksätt gärna köttfärsen med till exempel kanel, olika örter, vitlök, kapris, senap, svamp, paprika, aubergine ...
Frikadeller
- Utgå från grundrecepten på köttfärssmet. Koka upp cirka 1 liter vatten med 2 buljongtärningar. Forma jämnstora köttbullar och koka dem i buljongen i cirka 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Låt svalna snabbt för infrysning eller låt puttra med i en god sås.
- Frikadellerna är bra mat att ha på lut i frysen för kommande måltider. Tomatsås eller citronsås smakar gott till frikadeller.