Kräftrisotto
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Risotto
2
gula lökar
2
vitlöksklyftor
400 g
risottoris
2 dl
vitt vin
1 l
kräft- eller fiskbuljong (se recept nedan)
100 g
västerbottenost eller parmesanost
50 g
smör
200 g
kräftstjärtar
olivolja
salt
svartpeppar
Kräft- eller fiskbuljong
1 kg
kräftskal eller fiskrens
4
morötter
1
vitlöksklyfta
8
lökar, eller purjolök
5
tomater
Så gör du
- Koka upp och rensa kräftorna om du använder hela. Spara skalen för buljongen.
- Stek lök och två vitlöksklyftor i olja på låg värme i en traktörpanna. När löken är mjuk och genomskinlig, lägg till riset och stek en minut. Lägg till vitt vin. Lägg sedan i 1 dl buljong i taget, rör om och tillsätt mera då riset sugit upp buljongen. Rör om ofta och koka på låg värme tills all buljong gått åt, eller tills riset blivit mjukt.
- Salta och peppra kräftstjärtarna, och stek dem snabbt i olja tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta.
- Tillsätt nu smör och ost i risotton, samt salt och peppar om det behövs. Rör om ordentligt innan du blandar i kräftstjärtarna.
Buljong
- Skär grönsakerna i bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt kräftskalen eller fiskrenset, och täck med vatten. Låt buljongen småkoka i 30 minuter.
- Om du använder kräftor: lägg buljongen med alla ingredienser i en mixer, och mixa tills alla stora delar gått sönder. En kraftig stavmixer fungerar också för detta. Sila sedan blandningen och ta vara på vätskan.
- Om du använder fiskrens: Plocka fiskrenset ur kastrullen och ta tillvara kött som finns kvar bland benen. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
Buljongen fungerar som en bas för många olika rätter, som t.ex. risotto eller fisksoppa.