Krämig grönsakspasta
Ingredienser
4 portioner
1 ½ dl
cashewnötter
1
morot
½
zucchini
400 g
spaghetti
Cirka 2 dl
pastavatten
2 dl
ärter
1
citron, saft och skal
Persilja
Chili enligt smak
Salt, peppar
Gör så här:
- Blötlägg cashewnötterna i minst en timme (gärna över natten för en extra krämig sås).
- Skölj morot och zucchini och skiva tunt på längden med en potatisskalare eller mandolin. Skär skivorna på längden i centimetertjocka strimlor och ställ åt sidan.
- Koka upp vatten till pastan. Salta och tillsätt pastan. Lägg ärterna i en liten skål och häll 2 dl pastavatten över ärterna, låt stå ett par minuter.
- Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg nötterna i en mixerskål. Tillsätt citronskal, citronsaft, persilja, chili och ärter med vatten – mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt morot- och zucchinistrimlorna i pastavattnet när två minuter av pastans koktid återstår. Häll av pastavattnet och blanda pastan med såsen.
- Servera med lagrad ost och nymald svartpeppar.
En snabb grönsakssås till pastan och en rätt som lockar barnen att äta mer grönsaker!
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.