Kronans kaka som muffins
Ingredienser
Ungefär 15 muffins
2 dl
mald mandel
150 g
smör
3 dl
socker
3
ägg
5
kokta kalla potatisar
1⁄2 dl
vetemjöl
1 1⁄2 tsk
bakpulver
1
lime, saften
Topping
1 dl
florsocker
200 g
färskost med smak av citron
200 g
naturell färskost
Så gör du
- Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
- Pressa den kokta kalla potatisen genom potatispress. Alternativt riv på rivjärn. Blanda ner potatisen i smeten.
- Rör ner vetemjöl, mandel och bakpulver i smeten. Smaksätt med limesaft. Ta fram muffinsformar och häll i smeten.
- Grädda i 180 graders ugnsvärme i cirka 20 minuter.
- Vispa ihop ingredienserna till toppingen. Spritsa ut toppingen över färdiga avsvalnade muffins. Dekorera med exempelvis strössel eller färska bär eller örter.
I nödtider blandade man ofta potatis i bröd och kakor. Potatisstärkelsen ersatte en del av mjölet och gjorde bakverket saftigt. Från början av 1800-talet finns många tyska recept där potatis ingår. I slutet av 1800-talet började man också använda metoden i vårt land. Kronans kaka publicerades första gången 1903, i första upplagan av Hemmets kokbok. Den kallas också Drottningtårta, och det sägs att svenska beväringar äter kakan i lumpen.
![Kronans kaka som muffins](/uploads/Recept/_1200x800_crop_center-center_82_line/MG_4436.jpg 1200w, /uploads/Recept/_2400x1600_crop_center-center_61_line/MG_4436.jpg 2400w, /uploads/Recept/_992x661_crop_center-center_82_line/MG_4436.jpg 992w, /uploads/Recept/_1984x1322_crop_center-center_61_line/MG_4436.jpg 1984w, /uploads/Recept/_768x512_crop_center-center_60_line/MG_4436.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x1024_crop_center-center_45_line/MG_4436.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x384_crop_center-center_60_line/MG_4436.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x768_crop_center-center_45_line/MG_4436.jpg 1152w)