Kvargpaj
Ingredienser
3 dl
mjölk
½ dl
socker
1 tsk
salt
25 g
jäst
1
ägg
100 g
smör eller margarin
10 dl (600 g)
vetemjöl
Fyllning
1 l
kvark
3
ägg
2 dl
socker
2 dl
russin
1 tsk
vaniljsocker
2 dl
grädde
Ägg till pensling
Så gör du
- Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och blanda i socker, salt och smält smör. Blanda i några deciliter vetemjöl och rör till en jämn smet, rör ner ägget. Blanda i resten av mjölet, lite åt gången. Låt jäsa, cirka ½ timme.
- Om kvarken är mycket blöt, låt den rinna av i en sil. I kvarken blandas russin, socker, vanilj och ägg. Tillsätt grädde tills blandningen är grötaktig.
- Kavla degen (spara lite till ett gallerverk) och flytta den till en långpanna med bakplåtspapper. Vik upp kanterna (i Karelen bara kortsidorna). Fyll pajen med kvarkblandningen.
- Kavla resten av degen till en platta och sporra ut längder som läggs över pajen som ett gallerverk.
- Låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 200 grader tills pajen fått vacker färg.