Kvargtårta med aprikos
Ingredienser
Botten
100 g
smör
1 dl
socker
1
ägg
3 dl
vetemjöl eller glutenfri mjölmix
Fyllning
480 g
konserverade aprikoser
1 dl
vispgrädde
250 g
kvarg
2 msk
potatismjöl
1 dl
socker
1 msk
citronsaft
Rivet skal av en halv ekologisk citron
1 tsk
vaniljsocker
1
äggula
1
äggvita
Så gör du
- Vispa det mjuka smöret och sockret pösigt. Tillsätt ägg och vetemjöl (glutenfritt mjöl) och blanda till en slät deg.
- Tryck ut degen i en välsmord och mjölad form med löstagbara kanter och botten (cirka 22 cm i diameter).
- Låt aprikoserna rinna av väl. Vispa grädden till skum. Vispa äggvitan till skum i en annan skål.
- Blanda kvargen, potatismjölet, sockret, citronsaften och skalet, vaniljsockret och äggulan i en skild skål.
- Blanda ner grädden i kvargblandningen och blanda även till sist ner äggvitan i smeten försiktigt.
- Rada de avrunna aprikoserna på degen och häll smeten utanpå.
- Grädda i cirka 1 h i 175 graders ugnstemperatur.
- Täck formen med bakblåtspapper I slutskedet av gräddningen, om ytan börjar få för mycket färg.
- Ta loss kakan från formen då den svalnat. Garnera eventuellt med aprikosskivor.