Lakitsgravad mört med smak av vinbär
Ingredienser
Gravad mört
500 g
mörtfilé med skinn
25 g
grovt havssalt
30 g
socker
1 msk
lakritspulver
1 dl
röda vinbär
Vinbärspicklad rödlök
2
rödlökar
2 dl
röda vinbär
1/2 dl
socker
1/2 dl
vatten
1/2 tsk
salt
Till servering
Smetana
Skärgårdslimpa
Gör så här
- Strö salt, socker och lakritsrotspulver på fisken. Krossa vinbären lätt och fördela krosset över fiskens filéyta.
- Linda in filen tätt i plastfolie och ställ in i frysen. Låt stå i frysen i sju dygn. Flytta fisken till kylskåpet för att tina en dag innan den ska serveras.
- Skrapa filén ren och skär tunna skivor av den gravade mörten.
- Pickla lök: hacka löken fint. Mosa vinbären med en gaffel eller en mixer, men spara några hela vinbär. Sila av vätskan från vinbären. Blanda socker, vinbärssaft och vatten och blanda i löken och några hela vinbär. Låt stå minst en halv timme.
- Servera mörten på en skiva limpa med en klick smetana och den vinbärspicklade löken.
Recept på skärgårdslimpa hittar du här.