Laksoppa med blåmögelost
Max 60 min
Ingredienser
Buljong
1
lake, runt 1 kg
1
lök
2
morötter
1
lagerblad
5
vitpepparkorn
2 tsk
salt
ca 2 l
vatten
Soppa
rensat fiskkött
1 msk
olja
1
lök
2
morötter
6
potatisar
250 g
rotselleri eller tre stjälkar selleri
buljong + vatten
1 dl
vispgrädde
100 g
blåmögelost
ett knippe
dill
salt, peppar
Gör så här
- Flå fisken. Rensa genom att försiktigt skära upp magen och plocka ut inälvorna (eller be fiskhandlaren göra det) och ta bort gälarna. Skölj.
- Gör buljong: Lägg fisken i kallt vatten i en kastrull så att den täcks. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Skumma av. Skala lök och morötter och halvera dem. Lägg med i buljongen. Tillsätt kryddor och koka cirka 15 minuter tills fisken är tillagad.
- Ta upp laken från buljongen och låt svalna en stund. Ta tillvara fiskköttet och lägg i en skål. Sila buljongen och ställ åt sidan.
- Hacka löken till soppan och skär grönsakerna i lagom stora bitar. Fräs löken i en kastrull med olja. Tillsätt morot, selleri och till sist potatisen. Häll över buljongen så att grönsakerna täcks. Tillsätt mer vatten om det behövs. Koka tills grönsakerna nästan är klara.
- Tillsätt fiskköttet i soppan och tillsätt grädde. Smula ner mögelosten och låt koka tills allt är mjukt.
- Smaka av och servera med dill.