Lammbog med julens kryddor
Ingredienser
2 kg
lammbog
2 dl
rödvin
1 dl
olivolja
1 msk
sojasås
1 dl
mangosaft
1
citron, saften
2
vitlöksklyftor, pressade
1
kanelstång
Timjan eller rosmarin
Svartpeppar, salt
Smör och olja till stekning
2
rödlökar i klyftor
2 dl
vatten
2 dl
vin
Dag 1: Lägg lammbogen i en marinad
- Blanda samman en marinad på rödvin, olja, soja, mangosaft, vitlök och citrussaft.
- Putsa köttet vid behov, lägg i marinaden och ställ i kylen.
Dag 2: Tillred lammköttet
- Ta fram köttet och låt stå i rumstemperatur 1–2 timmar.
- Stek i het gryta för att få färg. Späd på med vatten.
- Låt därefter köttet småkoka i skyn och vinet tillsammans med lök och kryddor. Köttet får bli genommört, så det kan ta flera timmar. Benet kan lösgöras före serveringen.