Lammfärsbullar med klyftpotatis och örtsås
Max 45 min
Ingredienser
4 portioner
1 dl
turkisk yoghurt
1 dl
ströbröd
2 msk
olivolja
2 msk
färsk mynta
2 msk
färsk persilja
1
ägg
400 g
lammfärs
salt
peppar
Klyftpotatis med örtsås
500 g
potatis
2 msk
olja
salt
peppar
rosmarin
Örtsås
1/2 kruka
mynta
1/2 kruka
persilja
1/2 kruka
gräslök
2 msk
citronsaft
2 msk
olivolja
salt
Köttbullarna
- Rör ihop yoghurt, ströbröd och olivolja, och låt svälla i 10 minuter. Finhacka under tiden örterna. Blanda ihop resten av ingredienserna med ströbrödblandnignen, och rör om till en jämn massa.
- Fukta händerna lätt med vatten, och rulla massan till små bullar.
- Stek köttbullarna några i taget i en lätt oljad panna, skaka pannan då och då för att hålla bullarna runda.
Klyftpotatis och örtsås
- Tvätta potatisen noggrant, och skär den i jämstora klyftor.
- Koka klyftorna i lätt saltat vatten tills de är nästan tillagade, men fortfarande lite hårda i mitten. Häll av vattnet och låt klyftorna dunsta av några minuter. Ställ ugnen på 225 grader.
- Lägg potatisen i en ugnsform och blanda med olja, salt, peppar och finhackad rosmarin. Rosta på ugnens övre fals 10–15 minuter, tills klyftorna blivit djupt gyllenbruna.
- Förbered under tiden örtsåsen. Finhacka örterna och blanda med citronsaft och olivolja, smaksätt med salt.