Lammkorv med kvannefrön (råkorv)
Ingredienser
1200 g
lammkött (hög fetthalt)
800 g
nöt
Späck: Fetthalten bör vara 20–30 procent av helheten, använd ögonmått. Om det finns mycket insprängt fett i köttet behövs inte lika mycket tillsatt fett. Men om delarna inte är fettspäckade behöver fett tillsättas. Lamm- , griseller nötfett passar bra. Vid användning av nötfett ska korven tillagas till 60–65 grader. Vid användning av grisfett ska korven tillredas till 68–70 grader.
Kryddning
32 g
havssalt
36 g
rybsolja (1/2 dl)
4 g
malen svartpeppar
3 g
malet fänkålsfrö
20 g
mosad vitlök
8 g
kvannefrön. Kvannefrön kommer från strandkvanne eller fjällkvanne, och kan plockas vilt, odlas i trädgården eller köpas i exempelvis hälsokostaffären. De kan ersättas med en blandning av kummin och fänkål.
- Skär det halvfrusna köttet och späcket i ungefär 1x1 cm stora strimlor. Blanda för hand med kryddorna och saltet.
- Mal i kvarn. Var noga med en jämn fördelning av ingredienserna.
- Häll i oljan. Bearbeta smeten med händerna tills den har en fin bindning och massan är som en stor köttbulle.
- Fyll smeten med korvhorn i tunna naturtarmar. Vrid eller snurra till små korvar.
- De färdiga korvarna förvaras kallt eller grillas eller steks omedelbart.