Lammlägg med palsternacks- & purjolökspuré
Ingredienser
4 portioner
4
lammläggar
Speltsikt
1
lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
tomatpuré
2
morötter
100 g
rotselleri
3
timjankvistar
2
rosmarinkvistar
3
lagerblad
1 dl
svartvinbärssaftskoncentrat
7 dl
god köttbuljong
2 msk
äppelcidervinäger
Smör
Rybsolja
Salt, svartpeppar
Palsternacks- & purjolökspuré
4
palsternackor
4
potatisar
1 msk
smör
1 dl
ekologisk mjölk
Salt, peppar
½
purjolök
Lammlägg
- Torka av lammläggarna med ett hushållspapper och vänd dem i mjölet. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna så de får fin färg.
- Skala och hacka löken och vitlöken och skär morot och rotselleri i mindre bitar.
- Värm oljan i en gryta och bryn löken och grönsakerna så de blir mjuka men inte tar färg, tillsätt tomatpurén. Lägg i lammläggarna och tillsätt kryddorna och örterna och häll över saftkoncentrat och buljong.
- Tillred i 160 graders ugn i 3–4 timmar eller på spisen under lock tills lammläggarna är så möra att de lossnar från benet.
- Ta köttet ur skyn, sila skyn och koka ihop tills hälften återstår, smaksätt med salt och svartpeppar.
Palsternacks- & purjolökspuré
- Skala palsternackorna och potatisen. Klyfta palsternackorna och skär bort den träiga mittroten. Koka i lättsaltat vatten.
- Fräs under tiden ansad och hackad purjolök i smör tills den är mjuk och smaka av med salt och svartpeppar.
- Pressa palsternackorna med potatispress och tillsätt smör och mjölk och vispa ihop till en slät puré. Smaka av, salta och peppra och rör i purjolöken.