Lammstek, palsternackor & koriander- & myntasås
Ingredienser
8–10 portioner
1 ½ kg
benfri lammstek (eller en stor benfri fårstek)
3 msk
färsk timjan, finhackad
2 msk
färsk rosmarin, finhackad
2 msk
mynta, finhackad
4 msk
olivolja
2
vitlöksklyftor
3 msk
balsamicosirap
Salt, svartpeppar
4
palsternackor
Koriander- & myntasås
2 dl
koriander
1 dl
mynta
3 dl
grekisk yoghurt
1
vitlöksklyfta
Olivolja
Socker, salt
Så gör du
- Skär bort senor från steken och lägg den i en ugnsform.
- Finhacka örterna och blanda med olivolja, krossade vitlöksklyftor, balsamicosirap och smaksätt med salt och svartpeppar. Gnid in blandningen över steken. Låt den marineras över natten.
- Sätt ugnen på 160 grader. Skala och skär palsternackorna i stavar och lägg dem runt steken. Ringla över olivolja och balsamicosirap (1–2 msk). Salta och peppra. Stek köttet tills innertemperaturen är cirka 60 grader. Låt köttet stå och dra under folie innan det skärs upp.
Koriander- & myntasås
- Mixa koriander, mynta, vitlök, yoghurt och olja med en stavmixer. Smaksätt med litet honung för att få en rundare smak. Salta och peppra.
- Servera med steken och palsternackorna.