Långkokt oxsvans med kokt mathavre och stekt kål
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
Cirka 1,2 kg
oxsvans
Smör och olja för stekning
2
lökar
2
vitlöksklyftor
2
morötter
1 msk
vetemjöl
1 1/2 dl
rödvin
5 dl
köttbuljong
Cirka 1 1/2 msk
färsk timjan, finhackad
Kokt mathavre med spenat och purjolök
3 dl
mathavre
Cirka 8 dl
mild grönsaksbuljong
1/2
purjolök
Olivolja
100 g
färsk spenat
Salt, peppar
Stekt kål
Cirka 400 g
kål (alla kålsorter passar)
Smör och olja
Salt, peppar
Så gör du
- Värm ugnen till 150 grader.
- Värm smöret i en gjutjärnsgryta med lock. Bryn köttet så att det får gyllenbrun färg. Bryn inte alla bitar samtidigt, utan några åt gången. Ställ åt sidan.
- Finhacka löken, krossa vitlöken och skala och skiva morötterna.
- Stek löken tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och morötter. Pudra över mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt tomatpuré, timjan, vin och buljong. Koka upp.
- Tillsätt oxsvansbitarna och lägg locket på grytan. Ställ in grytan i ugnen för cirka 4–5 timmar, eller tills köttet lossnar lätt från benet.
- Smaka av skyn med salt och peppar om det behövs. Servera med mathavre och stekt kål.
Kokt mathavre med spenat och purjolök
- Koka mathavre i cirka 20 minuter i grönsaksbuljong, häll av vätskan.
- Ansa och hacka purjolöken. Skölj spenaten.
- Stek purjon i olivolja så den blir mjuk, tillsätt kokt mathavre och spenat. Rör om och ringla på olivolja och smaka av med salt och svartpeppar. Du kan också blanda i cirka 1 1/2 dl riven ost för mera smak.
Stekt kål
- Skär kålbladen i tjockare strimlor.
- Värm olja och smör i en stekpanna och lägg i kålen.
- Fräs kålen så den blir mjuk men inte mer än det. Smaka av med salt och peppar.