Langos
Ingredienser
6 portioner
25 g
jäst
1
stor kokt, finriven potatis (ca 90 g)
3 dl
ljummet vatten
7 dl
lantvetesikt + extra till utbakning
1 tsk
salt
ca 10 dl
neutral olja till fritering
3 dl
gräddfil eller crème fraîche
Smörstekt svamp
Riven ost
Rybsolja smaksatt med riven vitlök
Gör så här
- Smula jästen i en köksmaskinsbunke med degkrok. Tillsätt vatten och rör tills jästen löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta degen med köksmaskinen cirka 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 40 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad bänk. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut till ovala langos och fördela på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i ytterligare cirka 10 minuter
- Hetta upp olja till 170–180 grader i en stekpanna med kanter eller i en kastrull.
- Fritera i omgångar och låt rinna av på hushållspapper.
- Pensla bröden med vitlöksolja, bred ut gräddfilen och toppa med stekta kantareller och riven ost.
Langos är en ungersk brödrätt. De friterade bröden som innehåller potatis serveras med olika tilltugg.