Lasagne med rotsaker & linser
Ingredienser
Fullkornslasagneplattor
Grönsakssås
1–2
pressade vitlöksklyftor
1
finhackad rödlök
2 tsk
basilika
1 tsk
timjan
400 g
tomatkross
1
buljongtärning
2 dl
vatten
2 dl
röda linser
2
morötter
1 bit
palsternacka
Cirka ½ tsk
salt
1 tsk
socker
1 tsk
sambal oelek
1 dl
turkisk yoghurt/créme fraiche
Ostsås
6 dl
mjölk
1 dl
vatten
¾ dl
vetemjöl
Cirka 1 tsk
salt
100 g
riven ost + 50 g till gratinering
Vitpeppar
Grönsakssås
- Fräs lök, vitlök och örter till mjuk i olja. Tillsätt tomatkross, buljong, vatten och sköljda linser. Låt koka 15 minuter.
- Riv morot och palsternacka och tillsätt rotsakerna i slutskedet av koktiden. Smaka av såsen med kryddor och turkisk yoghurt.
Ostsås
- Häll mjölk och vatten i en tjockbottnad kastrull, vispa ner mjölet och värm under omrörning.
- Låt såsen koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och smält ner riven ost.
Lasagne
- Börja med ett tunt lager grönsaks- och ostsås i botten på en smord form.
- Varva lasagneplattor med fyllningen och avsluta med lasagneplattor och ett lager ostsås.
- Strö över riven ost och tillaga cirka 50 minuter i 175 grader.