Lasagne med köttfärs & linser
Ingredienser
300 g
lasagneplattor
250 g
köttfärs
1 dl
röda linser
1
lök
3
vitlöksklyftor
400 g
tomatkross
3 msk
tomatpuré
200 g
morot
100 g
selleri
½ tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
oregano
1 tsk
kanel
Bechamelsås
3 msk
smör
5 msk
mjöl
7 dl
mjölk
½ tsk
salt
1 krm
muskot
200 g
riven stark ost
Så gör du
- Ansa lök och rotsaker. Finhacka löken, riv rotsakerna.
- Bryn köttet i lite fett, tillsätt löken och rotsakerna. Låt fräsa samman, tillsätt tomatkross en skvätt vatten samt tomatpurén.
- Skölj linserna och tillsätt i grytan. Låt puttra i 5 minuter, kontrollera vätskemängden. Linserna drar åt sig vätska så tillsätt vatten vid behov. Smaksätt och låt puttra vidare.
- Bered vitsåsen under tiden. Smält smör i tjockbottnad kastrull utan att det tar färg. Tillsätt mjöl och rör om med träslev så att mjölet sugs upp av fettet. Späd i mjölken under ständig omrörning. Koka 10 minuter. Tillsätt det mesta av osten och avsluta kokningen.
- Varva köttsås, lasagneplattor och ostsås i smord ugnsfast form. Översta lagret ska vara ostsås. Avsluta med att strö över en näve riven ost.
- Gratinera i 225 grader i cirka 40 minuter.