Laxtårta på varmrökt lax
Ingredienser
Botten
Cirka 50 g
surskorpor
75 g
smör
Laxfyllning
Cirka ½ kg
varmrökt lax
5
gelatinblad
1 ½ dl
fiskbuljong
2 msk
dill
2 burkar
gräddfil
2 dl
majonnäs
1 msk
tomatpuré
3 msk
chilisås
Salt, svartpeppar
Dekoration
Kokta vaktelägg
Dill
Kallrökt lax
Så gör du
- Smula surskorporna i matberedare och blanda med det smälta smöret. Täck bottnen på en kakform med löstagbar kant med smörpapper. Tryck ner surskorpsblandningen, ställ svalt under tiden du gör fyllningen.
- Bena fisken och finfördela den med kniv, ej maskinellt.
- Koka upp fiskbuljong och smält den urkramade gelatinen i den varma buljongen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
- Finhacka dillen och blanda alla ingredienser (förutom buljongen med gelatin) till fyllningen i en skål. Smaka av. Tomatsmaken får inte bli genomträngande. Blanda i den avsvalnade gelatinblandningen i en tunn stråle under omrörning.
- Häll blandningen i kakformen och låt stelna i kylen cirka 4–5 timmar.
- Avlägsna kanterna på formen och placera tårtan på serveringsfat. Dekorera med vaktelägg, dillkvistar och kallrökt lax.