Leverpastej
Ingredienser
400 g
lever, nöt eller vilt
2
gula lökar
1
litet syrligt äpple
50 g
ansjovisfilé
200 g
fläskfärs
1
ägg
2 dl
vispgrädde
2 msk
vetemjöl
½ msk
salt
2 krm
svartpeppar
1 tsk
mejram
1 msk
konjak eller sherry, kan uteslutas
Så gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär levern i bitar. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
- Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare eller köttkvarn. Kör så att allt blandas eller mal två gånger.
- Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram, eventuellt konjak eller sherry. Blanda väl.
- Häll smeten i en smord form, 1,2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
- Låt pastejen kallna. Stjälp upp den eller servera direkt ur formen.