Limpor
Ingredienser
1 l
surmjölk
50 g
jäst
1 dl
sirap
1 l
rågmjöl
Cirka 10–12 dl
vetemjöl
1 tsk
pomerans
1 tsk
anis
1 tsk
fänkål
1 tsk
salt
Så gör du
- Värm surmjölken till 37 grader. Smula 50 g jäst i en bunke och häll på surmjölken. Rör ut jästen i surmjölken. Blanda ner sirap och kryddorna. Tillsätt rågmjölet och knåda ner vetemjölet lite i taget. Låt jäsa under bakduk.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 3 delar. Forma varje bit till en rund platta med händer eller kavel. Rulla ihop plattan till ett avlångt bröd och nyp ihop skarven.
- Lägg bröden med skarven neråt på plåten och låt jäsa under bakduk. Skär några diagonala snitt i limporna innan de sätts i ugnen.
- Värm ugnen till 225 grader, grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, sänk värmen till 200 grader efter cirka 10 minuter.