Lingonlimpa
Ingredienser
5 dl
vatten + 1 dl mjölkpulver, alternativt 5 dl mjölk
½ dl
rybsolja
50 g
jäst eller 1 påse torrjäst
1 msk
salt
½ dl
sirap
5 dl
rågmjöl
9–10 dl
vetemjöl
2 dl
kallrörda lingon
Så gör du
- Värm upp vätskan till fingervärme. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt den ljumma vätskan. Låt lösa upp.
- Tillsätt olja, salt och mjöl lite i taget. Tillsätt sirap och lingon till sist.
- Knåda degen ordentligt, den ska vara rätt stadig.
- Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sju delar.
- Baka ut till stora bullar. Platta till var och en så att de är cirka 1 cm höga. Picka med gaffel. Låt dubbeljäsa i cirka 20 minuter.
- Pensla med sirapsvatten (2 msk sirap + 4 msk vatten).
- Grädda i 200 graders ugnsvärme 10 minuter.
Brödet är gott att äta färskt men håller sig fint i flera dagar.
![Lingonlimpa](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/10_D2A4669.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/10_D2A4669.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/10_D2A4669.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/10_D2A4669.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/10_D2A4669.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/10_D2A4669.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/10_D2A4669.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/10_D2A4669.jpg 1152w)