Lingonlimpor
Ingredienser
1 l
vatten
75 g
jäst
3 dl
rårörda lingon
1 msk
sirap
1 tsk
salt
1⁄2 msk
hela kummin
1 l
rågmjöl
1 l
vetemjöl
Cirka 2 dl
vete- eller havrekli
1⁄2 dl
russin (kan uteslutas)
Så gör du
- Smula ner jästen i den ljumma vätskan. Tillsätt kryddor, rårörda lingon, sirap samt eventuellt russin. Blanda ner mjöl samt vetekli lite åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen ordentligt.
- Låt degen jäsa övertäckt en timme på ett varmt ställe.
- Knåda degen ytterligare på ett mjölat bakbord efter jäsningen och baka ut till fyra runda limpor. Låt jäsa en stund till. Pensla med ägg eller mjölk.
- Grädda i 175 grader i cirka en timme. Täck över limporna med en handduk då du tagit dem ur ugnen så får du en mjuk yta på brödet. Om du vill grädda limporna i avlånga brödformar kan du göra degen lösare genom att minska på mjölmängden med ett par deciliter. Då kan du hälla degsmeten direkt i de smorda limpformarna, låta dem jäsa och sedan grädda dem. Fyll formarna bara till hälften, eftersom de jäser. Då bröden är färdiga stjälper du bara upp dem ur formarna.