Lussekatter med surdeg
Ingredienser
16 bullar
75 g
aktiv, bubblande surdeg
2 1/2
dl mjölk
1 pkt (1/2 g)
saffran
100 g
smör
2 dl
socker
1
ägg
1 tsk
salt
1 tsk
kardemumma
ca 8 dl
vetemjöl
1
ägg
russin
- Värm mjölken fingervarm och smält smöret.
- Rör ner alla ingredienser i en bunke och knåda degen tills alla ingredienser blandats.
- Lägg degen i en bunke, täck med duk och låt jäsa 3–4 timmar. Vik degen tre gånger under jäsningen: dra degen uppåt och sträck ut den, och vik den över resten av degen. Upprepa vikningen på alla sidor, lägg tillbaka degen och låt jäsa.
- Häll ut degen på en lätt mjölad yta. Dela degen i 16 bitar, rulla till cirka 20 centimeter långa stänger och forma till lussekatter i valfri form. Dekorera med russin.
- Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under en duk till dubbel storlek i 2–3 timmar.
- Pensla med ägg, och grädda 10–15 minuter i 200 grader.