Lutfisk med mjölksås
Ingredienser
2–3 kg
lutfisk
1 ½ l
vatten
1 ½ msk
salt
Sås
5 msk
smör
2 dl
vetemjöl
1 ½ l
mjölk
Salt
Du kan tillreda lutfisken på två sätt. Antingen i ugn, eller i kastrull. I kastrull:
- Koka upp vattnet med saltet och tillsätt fisken. Det är säkrast att koka fisken inlindad i gasbinda. Då faller den inte sönder under kokningen.
- Till kryddning används krydd-, svart- eller vitpeppar och salt. Koka fisken cirka 20 minuter. Häll av vattnet.
- Servera lutfisken med kokt potatis och sås.
I ugn:
- Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Se förpackningen för instruktioner om hur länge fisken ska tillredas.
- Servera lutfisken med kokt potatis och sås.
Sås
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och blanda väl. Tillsätt vätskan litet i sänder under omrörning.
- Låt såsen sjuda i cirka 10 minuter. Smaka av såsen med salt.