Maamoul-kex
Max 45 min
Ingredienser
Ca 20 kakor
2 dl
mannagryn
1 dl
vetemjöl
Nypa salt
1 dl
skirat smör (av ca 150 g smör)
3 msk
mjölk
½ tsk
torrjäst
1 msk
socker
2 msk
rosenvatten/apelsinblomsvatten
Dadlar
Kryddor (kanel, kardemumma, nejlika)
Så gör du:
- Rör ihop mannagryn, vetemjöl och salt. Massera in skirat smör tills en smulig massa bildas. Täck degen och låt svälla i kylen minst 2 timmar.
- Mixa dadlar och kryddor till en tjock smet. Tillsätt vid behov några matskedar vatten.
- Blanda fingervarm mjölk, jäst, socker och rosenvatten. Häll över mjölmassan och rör snabbt ihop till en smet.
- A) Ta ca 2 matskedar av degen och forma till en boll. Mjöla händerna med florsocker, pressa degen platt och lägg en klick dadelmassa i mitten. Slut bollarna och lägg på bakplåt. Dekorera bollarna genom att pressa några ränder med gaffel.
- B) Alternativ kan du mjöla en mazarinform med florsocker och pressa ett tunt lager deg längs sidorna. Fyll med dadelmassa och slut med en till bit deg. Knacka försiktigt kexen ut ur formen och lägg på en plåt.
- Grädda i 175 grader i 15 minuter, tills gräddade men ljusa på ytan. Låt svalna och toppa med florsocker.