Mangoldpaj
Ingredienser
6–8 portioner
Botten
3 dl
mjöl, gärna graham eller spelt
125 g
kallt smör
½ dl
kallt vatten
Fyllning
250 g
mangold
1 msk
rybsolja
1
färsklök med blast, eller en rejäl bit purjolök
2
vitlöksklyftor
1 krm
muskotnöt
½ tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 dl
riven ost med bra smak
2
ägg
3 dl
grädde
1 dl
finklippt persilja
Så gör du
- Mät upp mjöl och smör (skuret i små kuber) i en degbunke och nyp ihop till smulig deg. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en pajdeg. Alternativt kör allt snabbt i matberedare.
- Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila cirka 30 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 8 minuter.
- Skölj och strimla mangold. Fräs mjuk i olja tillsammans med lök och vitlök. Smaksätt och krydda.
- Sätt grönsaksfyllningen i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen över. Grädda i 200 graders ugnsvärme i cirka 25 minuter.