Marängpaj med äpple
Ingredienser
10 portioner
Botten
1 dl
mjukt smör
1 dl
socker
1
äggula
1 tsk
bakpulver
2 dl
vetemjöl, spelt eller grahamsmjöl
1 dl
rågkli
Fyllning
5 st
syrliga äpplen
1 ½ dl
vatten
2 tsk
kanel
½ tsk
ingefära
3 msk
ljus sirap
½ dl
vatten
2 msk
Maizena
3
äggvitor
2 msk
pudersocker
En skvätt
ättika
Så gör du
- Vispa ihop smör och socker till skum. Rör ner äggulan i blandningen. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem litet i taget.
- Tryck ner degen i en form med löstagbar botten, fyll botten och kanterna upp till 2 cm.
- Skala och strimla äpplena. Koka äppelbitarna i vattnet smaksatt med kanel, ingefära och sirap tills de blir mos.
- Blanda ut Maizena i en skvätt kallt vatten och tillsätt blandningen i äppelfyllningen. Koka några minuter, tills blandningen börjar stelna. Häll blandningen i formen ovanpå degen.
- Grädda i 175 grader cirka 20 minuter. Ta ut pajen ur ugnen.
- Vispa äggvitorna till ett tätt skum och tillsätt socker och skvätten ättika. Det färdiga skummet är fast och glansigt.
- Spritsa eller bred ut marängen på äppelfyllningen och fortsätt gräddningen i 200 grader, tills marängens yta fått en vacker färg.