Marängtårta med lime
Över 60 min
Ingredienser
10–12 bitar
Botten
200 g
havrekex
140 g
smör
Fyllning
2 dl
vispgrädde
1 burk
kondenserad mjölk
4
limefrukter
Maräng
3
äggvitor
1 dl
socker
Så gör du
- Smula sönder kex i en matberedare. Smält smöret och tillsätt i kexsmulet.
- Klappa ut kex-smörblandningen på botten av en kakform med löstagbar kant (26 cm i diameter), eller i en pajform. Grädda i 180 graders ugnsvärme i 10 minuter.
- Låt bottnen svalna. Tillred under tiden fyllningen. Vispa grädden till hårt skum. Blanda ner kondenserad mjölk. Tvätta limefrukten. Pressa ur saften och tillsätt i fyllningen. Blanda om och häll ut över kexbottnen. Ställ in formen i kylskåp över natten.
- Följande dag: Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt socker och vispa tills marängen är vit och glansig. Klicka ut marängen över den kalla tårtfyllningen så att all fyllning täcks. Grädda kakan i varm ugn, 225 grader i cirka 6 minuter, så att marängen får färg.
- Servera tårtan genast eller förvara i kylskåp till serveringen. Dekorera gärna tårtan med vinbär ur frysen och harsyra.