Marthaost med picklade grönsaker på havretunnbröd
Max 45 min
Ingredienser
4 st
Marthaost
200 g
kvarg
300 g
gräddfil
½ tsk
salt
½ tsk
rosépeppar
1 dl
finhackade örter
Picklade grönsaker
1 dl
1 dl ättika
2 dl
2 dl socker
3 dl
3 dl vatten
½ tsk
salt
2
morötter
1
kålrabbi
Havretunnbröd
2 ½ dl
havremjöl
1 ½ dl
turkisk yoghurt
½ tsk
bakpulver
½ tsk
salt
Rybsolja till stekning
Marthaost
- Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Häll över i ett kaffefilter och låt rinna av i ett kärl över natten. Justera smaken och sältan enligt smak. Osten håller i kylen ca 4 dygn.
Picklade grönsaker
- Börja med att pickla grönsakerna: blanda ingredienserna till lagen och rör om tills sockret har löst sig (det funkar bra även med kallt vatten). Skala grönsakerna och strimla sedan tunt (julienne). Häll lagen över grönsakerna och förvara i en burk i minst en halv timme innan servering. Grönsakerna håller sig bra i kyl i upp emot två veckor.
Tunnbröd
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt och blanda tills du har en klibbig smet. Täck med en kökshandduk och låt vila ca 15 minuter.
- Dela smeten i 4 delar. Tillsätt lite mera mjöl om den känns klibbig. Strö havremjöl på ett bakbord, forma bitarna till bollar och kavla ut degen till tunna bröd.
- Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite rybsolja. Stek bröden på medelhög värme ca 2 minuter per sida
- Servera tunnbröden med marthaost, picklade grönsaker och toppa gärna med groddar!