Maskrossirap
Ingredienser
Blommor av maskrosor (kan bytas ut till granskott)
Vatten
Socker
Så gör du
- Fyll en halv liten kastrull med maskrosblommor, täck med vatten. Låt koka i cirka 20 minuter, sila. Om du vill ha starkare sirap kan du sätta nya maskrosblommor i samma vatten och igen låta koka i cirka 20 minuter, och sila.
- Mät upp vätskan i mätbägare och skölj kastrullen. Häll 2 dl av vätskan tillbaka i kastrullen och lägg till 420 g socker. Låt sockret smälta i den varma vätskan. Låt inte blandningen koka, då avdunstar för mycket vatten och sirapen kan kristalliseras i sin burk. När sockret har smält kan du hälla den färdiga sirapen på burk.
- Sätt på en etikett, exempelvis "Maskrossirap juni 2012". Förvara sirapen i kylskåp. Använd till glass eller pannkakor. Maskrossirap smakar lite vanilj och lite nötter. Granskottssirap smakar skog.