Matkrans med rotsaker & kalkon
Ingredienser
5–6 portioner
Kalkon, skinka eller rökt lax
Rucola
Hasselbackspotatis
6 st
potatisar
Cirka ½–1 dl
riven ost
Smör att smöra potatisarna med
Salt
Ugnsrostade rotsaker
3–4
morötter
2 st
palsternackor
Betor
1–2 st
betor (gulbeta, polkabeta, vitbeta)
Rosmarinmajonnäs
1
äggula
1 msk
vitvinsvinäger
Dijonsenap
1–1 ½ dl
olja
En näve
rosmarin
½ tsk
salt
Ärtpesto
200 g (en påse)
inhemska ärtor
½ dl
rybsolja
1–2
vitlöksklyftor
En nypa
salt
Picklad rödlök (1-2-3 lag)
3 dl
vatten
2 dl
socker
1 dl
ättika
1
rödlök
Så gör du
- Förbered alla komponenter. Lägg upp på ett stort runt fat. Börja med att placera sallad på kanterna av fatet så det liknar en krans. Lägg sedan upp de olika komponenterna ovanpå salladen. Spritsa ut små klickar av majonnäs och ärtpesto. Placera till sist ut betor och den picklade löken.
Hasselbackspotatis
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom.
- Ställ potatisarna med snitten uppåt i en ugnssäker form. Pensla potatisarna med smör och grädda cirka 20 minuter.
- Ta ut potatisarna ur ugnen och pensla ytterligare en gång till med smör, strö över lite salt och riven ost. Ställ tillbaka potatisarna i ugnen och grädda i ytterligare cirka 20 minuter tills de är mjuka.
Ugnsrostade rotsaker
- Skala och skär rotsakerna i bitar. Ringla över olja och rosta på 200 grader i cirka 20 minuter.
Betor
- Skala och skiva tunt.
- Koka upp vatten med salt och lägg ner betorna i det kokade vattnet och koka i cirka 3–5 minuter.
- Ta därefter upp betorna och låt svalna.
Rosmarinmajonnäs
- Lägg äggulan, senapen och vinägern i en skål och mixa med stavmixer, tillsätt olja i en tunn stråle tills önskad konsistens.
- Tillsätt rosmarin och salt.
Ärtpesto
- Blanda alla ingredienser och mixa.
Picklad rödlök (1-2-3 lag)
- Koka upp vattnet och tillsätt socker, rör om tills sockret löst sig i vattnet.
- Låt svalna en stund och tillsätt ättika och de tunt skivade rödlöksringarna.
- Låt löken ligga i lagen 2–3 timmar, detta för att löken ska få en god smak och fin färg.
- Den picklade löken som ligger kvar i sin lag kan förvaras i glasburk i ett par veckor i kylen.