Melanzane alla parmigiana – gratäng med äggplanta
Ingredienser
Tomatsås
400 g
tomatkross
½
gul lök
1
vitlöksklyfta
½
basilikakruka
2 msk
olivolja
Grönsaksbuljongpulver eller tärning
Skal av en citron (kan uteslutas)
Gratäng
Cirka 500 g
äggplanta
100 g
parmesanost
2
mozzarellabollar
Olivolja att steka i
Salt
Tomatsås
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull.
- Skala och finhacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen.
- Tillsätt krossade tomater, grovhackad basilika och grönsaksbuljongpulver. Låt puttra under lock på svag värme i 15 minuter. Skölj och riv citronskalet och blanda ner i tomatsåsen.
Gratäng
- Skär äggplantorna i en halv centimeter tjocka skivor på längden. Salta dem och låt stå en stund.
- Torka av saltet och stek dem i olivolja tills de får fin färg.
- Riv parmesanosten och skär mozzarellan i skivor.
- Varva äggplantsskivor, tomatsås, riven parmesanost och mozzarella i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager tomatsås. Gratinera i ugn i cirka 15 minuter. Låt stå en stund innan servering och dekorera med basilika