Mexikansk vardagsbowl
Ingredienser
250 g
pulled havre eller malet kött
4 portioner
kokt fullkornsris
1 msk
tacokrydda
Salt, peppar
½
gurka
250 g
körsbärstomater
1 burk
majs
2
morötter
1
avokado (kan uteslutas)
1 burk
valfria bönor
1 kruka
koriander
Crème fraîche eller gräddfil
Valfri chilisås
Hemlagade tortillabröd, 8 st
4 dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
½ tsk
salt
2 msk
olja
1 ½–2 dl
vatten
Så gör du
- Koka ris för fyra portioner enligt anvisningar på förpackningen. Stek pulled havre eller köttfärsen med tacokryddan och smaka av med salt och peppar.
- Skär gurka, körsbärstomater, morötter och avokado i tärningar. Hacka koriander grovt.
- Ta fram fyra skålar och lägg ris i botten av varje. Toppa med pulled havre eller köttfärs, grönsaker, koriander, crème fraiche, chilisås. Servera med hemlagade tortillabröd.
Hemlagade tortillabröd
- Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner olja och vatten. Rör tills en smidig deg bildats. Täck över noga och låt stå svalt en halv timme.
- Dela degen i åtta bitar, varje bit stor som en pingpongboll. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2–3 mm tjock. Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Lägg bröden under bakduk och ät så snart som möjligt.