Mjöd från Marthas kokbok
Ingredienser
1
citron
8 l
vatten
½ kg
socker
½ kg
farinsocker
1 flaska
öl
¼ tsk
jäst
Russin, socker
Så gör du
- Skala citronen med potatisskalare (tag bort kärnorna), pressa ur saften. Sätt socker, citronskal och saft i lämpligt kärl. Koka upp vattnet och häll det över.
- Lös upp jästen med litet ljumt vatten och ölen, tillsätt den när blandningen svalnat.
- Låt mjödet jäsa till följande dag i rumstemperatur.
- Häll en tesked strösocker och några russin i rena flaskor. Sila mjödet och häll drycken i flaskorna. Slut flaskorna med skruvkork, men inte alldeles tätt så att allt extra tryck släpps ut. Låt jäsa i rumstemperatur i ett dygn, flytta sedan flaskorna i kylen och slut korken tätt. Ifall trycket verkar hårt i flaskorna kan du skruva försiktigt på korkarna för att släppa ut lite av trycket i flaskan.
- Låt mjödet stå rumsvarmt i ett dygn. Förvara det sedan kallt. Mjöden är redo att dricka när russinen stigit upp till ytan.
![Mjöd från Marthas kokbok](/uploads/Recept/_1200x1799_crop_center-center_82_line/MG_1758.jpg 1200w, /uploads/Recept/_992x1487_crop_center-center_82_line/MG_1758.jpg 992w, /uploads/Recept/_768x1151_crop_center-center_60_line/MG_1758.jpg 768w, /uploads/Recept/_576x863_crop_center-center_60_line/MG_1758.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1727_crop_center-center_45_line/MG_1758.jpg 1152w)