Surkål
Ingredienser
Du behöver
En lufttät burk, exempelvis en burk med patentlock
Vitkål
Havssalt, 20 gram per kilo vitkål. Obs! Saltet får inte innehålla tillsatt jod – jodet kan stoppa mjölksyrebakteriernas process.
Kryddor
En sats surkål
2 kg
vitkål
40 g
salt
1 krm
kummin
3 st
lagerblad
4 st
enbär
Så gör du
- Strimla vitkålen fint, exempelvis med mandolin, osthyvel eller kniv. Spara stammen och ett par stora blad till senare, de behövs för att hålla kålen under vätskenivå.
- Bearbeta den strimlade kålen och saltet med händerna tills kålen blir mjuk och förändras från vit till nästan genomskinlig. Tillsätt kryddorna.
- Använd händerna eller en träslev för att pressa ner kålen i burken. Packa med kraft! Lämna utrymme för kålen att utvidgas – ett par centimeter mellan kålen och locket.
- Ta det hela vitkålsblad som du sparade och tryck ner överst så det håller ner kålen under vätskenivån. Lägg stammen som tyngd mellan lock och vätskeyta (kålbladet).
Låt stå i:
- 2 dagar i 20–25 grader, fyll på vätska (2 % saltlösning) så att kålen hela tiden är täckt av vätska.
- Ytterligare 2 veckor i 15–20 grader.
- En eller flera månader i 0–5 grader (kylskåp), under denna tid mognar kålen.