Mjölksyrade bönor
Ingredienser
Tvättade och steriliserade glasburkar
1 l
vatten
40 g
jodfritt salt (jod dödar mjölksyrebakterierna)
1 kg
brytbönor
250 g
hackad lök
Så gör du
- Tvätta och sterilisera glasburkarna. Sterilisera i ugn i 125 grader i 30 minuter. Gummiringarna kokas i 10 minuter. Håll en god hygien genom hela processen.
- Tvätta och ansa bönorna.
- Gör en saltlake med 40 g jodfritt salt/liter vatten, koka upp och kyl ned.
- Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i bönorna. Koka dem i fyra minuter från det att vattnet börjar koka igen. Kyl sedan bönorna väl i vattenbad.
- Hacka löken och fördela den i burkarna. Lägg bönorna tätt ovanpå löken, packa bönorna tätt. Häll den avsvalnade saltlaken över bönorna.
- Se till att bönorna hålls under vätskans yta, använd exempelvis en vätskefylld plastpåse som tyngd. Stäng locket.
- Låt bönorna stå i rumstemperatur i cirka 2 veckor, kontrollera med jämna mellanrum att bönorna är täckta med saltlake.
- Efter två veckor flyttas burkarna till kylskåp och bönorna är färdiga att avnjutas.