Morotskaka med surdeg
Ingredienser
3
medelstora morötter
1 dl
rybsolja
2
ägg
2 dl
socker
1 dl
surdegsrot
2 tsk
bakpulver
1 ½ dl
krossad mandel
2 dl
speltsikt eller 2 ½ dl vetemjöl
2 tsk
kanel
1 tsk
ingefära
1 tsk
kardemumma
Topping
125 g
färskost
½
lime, saften
2 dl
florsocker
Gör så här:
- Skala och riv moroten fin. Blanda samman alla torra ingredienser i en beredningsskål. Tillsätt morot, olja, ägg och surdegsroten och rör om med en trägaffel.
- Smöra och bröa en avlång kakform och häll i kaksmeten i den.
- Grädda kakan i 180 graders ugnsvärme cirka 45–50 minuter. Känn med sticka om kakan är klar. Slå upp kakan på ett kakgaller och låt svalna.
- Blanda samman färskost med limesaft och florsocker. Bred över den svala kakan.
![Morotskaka med surdeg](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/Morotskaka-foto-Karin-Lindroos5de88dc4b034b920f79f26de0a6da6bfcd046c21bb89b3c7f66844a6b2f65ca0.jpg 1152w)